Vi er uenige om vi skal bruge donorsæd eller ej – hvad gør man så?

Kære Tina,

Min mand og jeg har været igennem alle mulige slags behandlinger igennem de sidste 2,5 år og lægerne på klinikken har sagt at de gerne vil prøve at behandle os med donorsæd i IVF behandling. Det vil jeg rigtigt gerne og det troede jeg også min mand var indstillet på – men nu er han gået helt i baglås og siger at det vil han ikke være med til.

Jeg er rigtig skuffet og føler at han bakker ud midt i det hele og på en eller anden måde føler jeg, at han berøver os chancen for at få et barn sammen og min mulighed for at prøve at være gravid.

Hver gang jeg bringer emnet på banen, bliver han sur og lukker af og så ender det i skænderier og alt muligt.

Jeg føler at tiden er ved at løbe fra mig og vi skal jo også give besked til klinikken om hvad vi beslutter os for.

Jeg håber du kan give mig et godt råd til hvad jeg skal sige til min mand for at få ham til at forstå mig.

Mange hilsner,

”Natascha”

 

Svar fra Tina

Kære ”Natascha”,

Det er en svær problemstilling I står i og jeg kan godt forstå din frustration og skuffelse. Samtidig sender din mand dig et meget klart og vigtigt signal – han er ikke klar til at gå videre med jeres behandling lige nu hvis I vælger donorsæd.

Det kan der være rigtigt mange grunde til, som jeg jo kun kan gisne om – men min erfaring er, at nogle mænd er rigtigt bange for at de ikke vil kunne knytte sig til et barn der biologisk set ikke er deres eget.

Nogle mænd kan også have svært ved at sætte ord på de følelser det skaber indeni og jeg har mødt en del der næsten føler at deres kærester ville være dem utro, hvis de gik med til insemination eller IVF med donorsæd.

Vi kvinder har langt nemmere adgang til vores ”moderinstinkt” end mænd har – det har naturen sørget for. Vi er hurtige til at mærke de følelser der vil følge med en graviditet og lave billeder på nethinden af os selv siddende med et lille spædbarn i armene. Det er et meget kraftfuldt urinstinkt og det vågner til live, så snart vi går i gang med at prøve at blive gravide. Så jeg gætter på at dit moderinstinkt har været i gang længe?

Mænd har ofte ikke den samme adgang til den kraft og de er generelt bedre til at lukke ned for den, så den ikke overvælder dem.

Du kan af gode grunde ikke tvinge din mand til at samarbejde og det er også en rigtig dårlig ide. Vejen går gennem kommunikation og det virker som om han har brug for ro til at tænke sig lidt om. Selvfølgelig kan du ikke vente en evighed, så du skal finde ud af hvornår han er klar til at tale med dig om det.

Du kan prøve at komme ham i møde ved at sige at du kan mærke at han ikke er klar lige nu, og det respekterer du. Samtidig vil du gerne have hans udmelding på hvornår han tror han er klar til at tale med dig.

Måske har han brug for mere information fra klinikken eller via internettet/bøger eller lignende? Måske har han bare brug for at få lov til at være lidt i fred et stykke tid og ikke føle sig presset til noget.

Det er en balancegang og jeg siger ikke at det er nemt – men det er vigtigt at huske på, at I formentlig ikke kun har valgt hinanden fordi I skal være forældre sammen, men fordi I elsker hinanden for dem I er. Uanset udfaldet af jeres behandling er der et parforhold der skal plejes og et liv der skal leves fuldt og helt.

Jeg ønsker jer begge al muligt held og lykke.

De kærligste hilsner,

Tina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *