Sekundær barnløshed – jeg føler ikke, at jeg har ret til at være ked af det

Kære Tina,

Jeg er rigtig glad for at jeg faldt over din brevkasse og nu prøver jeg at skrive til dig – selvom jeg ikke har prøvet sådan noget før.

Jeg har et barn på 5 år som jeg blev gravid med på normal vis. Min mand og jeg prøvede godt nok i 8 måneder inden det endelig lykkedes – det føltes som lang tid dengang. Min datter er sund og rask og jeg er meget taknemmelig over at vi har fået hende.

Vi har nu forsøgt i snart 2 år at prøve at blive gravide igen og der sker bare ikke noget. Vi er i fertilitetsbehandling og er nu startet i IVF behandling – men jeg kan bare ikke blive gravid. Jeg tænker på det næsten hele tiden og er trist og bange for at vores datter aldrig bliver storesøster. Jeg græder meget mere end jeg plejer og jeg er kortluntet og sur.

Problemet er, at når jeg siger det højt til mine veninder – og især familien – så føler jeg ikke, at de forstår mig. Min mor fx siger hele tiden, at jeg skal være tilfreds med vores datter og koncentrere mig om at nyde hende – og at hun synes jeg virker lidt utaknemmelig. Jeg bliver simpelthen bare så vred på hende og ked af det indeni og jeg gider næsten ikke være sammen med mine forældre for tiden.

Mine veninder forsøger at være forstående, men flere af dem siger også, at de ikke helt kan forstå det, fordi jeg jo har et barn i forvejen.

Min mand er også ked af det over at vi ikke er blevet gravide endnu – men han er slet ikke så påvirket som jeg er – så jeg føler mig efterhånden bare som en omvandrende negativ bombe og en utaknemmelig og bitter kvinde.

Jeg håber, at du kan hjælpe mig med hvad jeg skal gøre for at blive mere glad – for jeg kan ikke holde ud at være indeni mig selv efterhånden.

Bedste hilsner,

M.

 

Kære M,

 

Tak for dit brev.

Det er et svært og vigtigt emne du bringer op – nemlig sorgen over ikke at kunne få barn nr 2 – når nu man har et barn i forvejen.

Jeg vil starte med at sige til dig, at dine følelser af sorg er HELT naturlige og der er intet som helst galt med dig og dine reaktioner.

Jeg har mødt mange kvinder i din situation og I har alle det tilfælles, at I er meget alene med jeres sorg, fordi omgivelserne har svært ved at sætte sig ind i hvordan det føles ikke at kunne få drømmen om søskende opfyldt – og (måske) ikke at blive en familie bestående af flere børn end et.

Faktum er, at sorgen over ikke at kunne få barn nr 2 kan være næsten ligeså svær at håndtere som sorgen over ikke at kunne få barn nr 1. Men det er der rigtigt mange der ikke ved!

Dertil kommer det ”chok” det kan være, at være nødsaget til at skulle i fertilitetsbehandling for at blive gravid – når nu man selv klarede det sidste gang. Nogle kvinder/par har derfor også rigtigt svært ved at forlige sig med behandlingen og tankerne kredser rigtigt meget om hvad der mon er sket med kroppen ”siden sidst” og hvorfor den ikke ”virker mere”.

Mit første råd til dig handler om at du skal behandle dig selv nænsomt i denne tid. Du er igennem en svær sorgproces og det medfører som regel: tristhed, træthed, manglende overskud, tankemylder, grådlabilitet og tendens til social isolation for blot at nævne nogle af tingene. Dertil kommer en krævende fertilitetsbehandling som ingen desværre kan garantere dig lykkes. Det er de odds I har fået lige nu – og det er hamrende svært at stå i.

Det er derfor rigtigt vigtigt, at du/I får god støtte fra venner og familie – og måske kan du vise dem mit svar her fra brevkassen, hvis det kan kaste lys over nogle ting.

Du skal have forklaret din mor hvordan du reelt har det indeni og hvad det gør ved dig, at det er så svært at blive gravid igen. At din sorg er helt normal. At du har brug for hendes støtte og respekt for dine følelser.

Det kan være en god ide hvis du skriver en mail eller et personligt brev både til din mor – men også til dine øvrige tætte relationer, hvor du forklarer lidt mere uddybende hvad du føler og tænker. Hvad det er du er så bange for og alt det du bekymrer dig om.

I brevet er det en rigtig god ide at skrive hvad du ønsker dig mere af – altså hvad skal dine venner og familie sige/gøre – helt konkret (og gerne med eksempler) – og også hvad du ønsker dig mindre af – altså hvad de IKKE skal sige og IKKE skal gøre.

Fx: Jeg bliver mere ked af det når du siger………. eller gør……………

Jeg bliver glad og mere rolig når du siger…….. eller gør……………….

 

Denne øvelse er også beskrevet i flere detaljer i min bog ”Hvornår bliver det vores tur – Hjælp til barnløse i fertilitetsbehandling” som du kan se mere om her på min hjemmeside. Den kan også lånes på biblioteket.

Det er rigtigt vigtigt, at du får afløb for dine følelser af sorg og frustration – ellers kan du risikere, at du får det værre og i sidste ende får en depression. Hver 6. danske kvinde der gennemgår fertilitetsbehandling i mere end et, år udvikler en depression. Det er meget triste tal! Dertil kommer det faktum, at det er sværere, at blive gravid når man har en depression – så derfor er det rigtigt vigtigt for mig at understrege, at du ikke må tage for let på din situation.

Hvis du kan mærke, at det ikke bliver bedre med dit humør og overskud selvom du får talt mere om dine følelser med dine nærmeste, så vil jeg anbefale dig, at tage kontakt til din læge mhp henvisning til psykolog. Det er også en god ide at tale med personalet hos den klinik du er i behandling – selvom de har travlt er de meget erfarne og vil som regel gøre hvad de kan for at støtte dig.

Jeg håber du kan bruge mit svar til noget konstruktivt.

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med din behandling.

 

De kærligste hilsner,

 

Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *