Min bedste veninde er blevet gravid – og jeg kan ikke holde det ud !- hvad gør jeg?

Kære Tina,

Min kæreste og jeg har nu været i fertilitetsbehandling i over 1 år og er lige nu i gang med vores IVF forsøg nr 2. Jeg synes det er rigtigt hårdt og det jeg virkelig døjer med, er min jalousi over alle de mennesker i min omgangskreds som bare bliver gravide hele tiden. Jeg har indtil nu kunne klare det nogenlunde, men i sidste uge fortalt min bedste veninde at hun var i 8. uge, og det slog mig helt ud. Jeg vidste godt de prøvede, men jeg har inderst inde nok håbede jeg nok på at det ikke ville gå alt for let – for så kunne hun også mærke hvad det vil sige at have det ligesom mig.

Det har jeg det rigtigt dårligt med at indrømme, for jeg holder rigtigt meget af hende. Lige siden hun fortalte mig det har jeg bare været så vred og ked af det indeni, og jeg kan næsten ikke holde ud at tale med hende om det. Bare tanken om at hun nu skal have en stor mave og købe babytøj og gå og være glad – det kan jeg bare ikke holde ud.

Jeg rigtig dårlig samvittighed over at være så jaloux og ikke at kunne unde hende den glæde. Samtidig føler jeg mig helt vildt udenfor og er bange for at hun nu hellere vil være sammen med hendes andre veninder der har børn og er gravide.

Hvordan håndterer jeg lige alt det her??

Mange hilsner,

”Line”.

 

Svar fra Tina

 

Kære ”Line”,

Den situation du beskriver i dit brev kender rigtigt mange ufrivilligt barnløse. Desværre er det sådan i vores kultur at jalousi og misundelse ikke er særligt velset og ikke er socialt accepterede følelser. Det betyder at når vi bliver ramt af de følelser, føler vi os samtidig også skyldige og skamfulde – og det får vi det ikke bedre af, tværtimod!

Allerførst vil jeg sige til dig, at dine følelser er helt og aldeles normale og meget forståelige i den situation du er i lige nu. Der findes ikke ”rigtige” og ”forkerte” følelser –der findes kun følelser. Følelser har en tendens til at gøre ”mere ondt” når vi ikke vil mærke dem, når vi af al magt prøver at holde dem fra livet. Så allerførst er det en god ide, at du lader dig selv føle det du føler, og giver dig selv lov til at blive ked af det, vred og grøn af misundelse.

Følelser kommer og går som bølger der rejser sig og falder til ro igen.

Den anden ting jeg vil opfordre dig til at gøre er, at fortælle din veninde hvordan du har det indeni, hvad du er bekymret for, bange for, ked af det over, hvad dig gør dig jaloux og hvordan du mener hun bedst kan hjælpe dig lige nu.

Sæt god tid af til jeres snak og vær så åben og præcis som du kan. Jeres venskab lyder som et godt et af slagsen – så du bliver formentlig positivt overrasket over hvad din veninde er i stand til at rumme. Spørg også ind til hvad hun har brug for og hvad hun tænker om at være gravid samtidig med at du må arbejde så hårdt for sagen.

Hvis du sætter ord på dine tanker og følelser får jeres venskab en unik chance for at blive endnu stærkere –  Et godt venskab er guld værd når man står midt i den krise det er, ikke at kunne få det barn man virkelig ønsker sig.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke.

De kærligste hilsner,

Tina.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *