Hvordan kan jeg begynde at glæde mig over min graviditet ?- jeg er meget bange for at miste igen?

Kære Tina,

Jeg er en kvinde på 34 år og er endelig blevet gravid efter 2,5 års behandling med både inseminations og IVF behandlinger, og jeg har også prøvet at være biokemisk gravid 1 gang.

Nu er jeg i uge 9+2 og har været til graviditetsskanning  på klinikken, hvor der var et lille hjerte der blinkede. Det var selvfølgelig rigtigt dejligt og vi blev glade, men det er også meget uvirkeligt og angstprovokerende – for jeg tør bare ikke tro på at den bliver derinde og at jeg gennemfører graviditeten og får et barn.

Det meste af tiden er jeg nervøs, anspændt , irritabel og jeg har let til tårer. Samtidig synes jeg at tiden snegler sig af sted. Jeg render på toilettet mindst 50 gange om dagen for at se om jeg bløder – fordi jeg ikke har nogen symptomer på at være gravid – i hvert fald ikke nogen jeg lægger mærke til.

Jeg er bekymret for at hele min graviditet vil være præget af angst og tvivl – for det var jo slet ikke sådan jeg havde drømt om at det skulle være.

Hvor længe tror du jeg vil fortsætte med at være så anspændt? Og hvordan kan jeg slappe mere af og nyde det, sådan som jeg altid har drømt om?

Min kæreste gør alt hvad han kan for at berolige mig og trøste mig, – men han er også nervøs kan jeg mærke.

Er der noget jeg/vi selv kan gøre for at turde tro på, at nu er det endelig lykkedes?

Mange hilsner fra

”Den bekymrede”.

 

Svar fra Tina

 

Kære ”bekymrede”,

Tak for dit brev.

Allerførst  tillykke med din graviditet.

Jeg kan godt forstå at du synes det hele føles uoverskueligt og uvirkeligt lige nu. Du deler ”skæbne” og følelser med rigtigt mange andre kvinder i den samme situation som din – så på den måde er dine reaktioner og følelser helt normale og naturlige – alt sammen fordi du/I har været igennem en lang proces med mange op-og nedture for at nå hertil.

Du spørger hvad du/I selv kan gøre for at få det bedre og turde tro på at I skal være forældre.

Det første jeg vil sige til dig, er at du skal forsøge at acceptere dine følelser og sindsstemninger og sige til dig selv at det hele går op og ned, formentligt et stykke tid endnu. At du er helt normal og at du lige nu er gravid på din måde – og ikke nødvendigvis sådan som det bliver fremstillet i de kulørte blade og på facebook.

Det er meget svært at forudse nøjagtig hvordan dine følelser vil udvikle sig – men ifølge min erfaring, så plejer det at blive lidt nemmere når man kan begynde at mærke liv. For en førstegangs gravid er det typisk mellem 17. – 20. uge. Så får man dagligt et tegn på at ”alt er som det skal være” derinde – og man kan slappe lidt mere af i hele systemet.

I din nuværende situation er det en god ide at du en gang om dagen lægger dig ned på sengen/sofaen/gulvet i en behagelig stilling, og evt tager et par høretelefoner på med noget afslappende musik eller en ”guided meditation” – at du prøver at lægge mærke til din vejrtrækning – og trækker dit vejr helt ned i den nederste del af maven. Når man er meget nervøs og anspændt, så trækker man typisk vejret helt øverst i brystet, og så længe man gør det, slapper kroppen ikke af. Dine følelser sidder nede i kroppen – og du får nemmere ved at acceptere og forholde dig til dem, hvis din krop får mulighed for at slappe af og samarbejde.

Når du laver denne øvelse, kan det godt være at du i første omgang bliver ked af det og får lyst til at græde – det er helt naturligt og også en måde at kroppen og sindet afspændes på. Hvis du bliver ved med at prøve at trække vejret godt igennem, vil du opleve at din krop bliver mere og mere afslappet. Hvis du har mod på det , kan du ligeså stille prøve at skabe en indre kontakt til dit underliv og din livmoder – og til det lille liv som er på vej. Det vil sige, at du skal prøve at lægge din opmærksomhed ned i din livmoder, ind til dit lille barn. Prøv evt at lægge hænderne på din mave samtidig. Jeg ved godt det kan være angstprovokerende, fordi du er så bange for at miste det – men dit sind og din krop har brug for at du åbner lidt op for håbet og glæden – og mærker de små bobler af liv og lykke – også selvom det kun er ganske få minutter (måske sekunder) ad gangen.

Vi mennesker tror, at vi kommer nemmere igennem sorgen over at miste – hvis vi slet ingen forhåbninger har. Desværre fungerer det ikke sådan i praksis. Tværtimod har vi brug for at håbe og tro, også selvom det kun er lidt engang imellem – det giver energi til krop og sjæl, så vi har noget at stå imod med, hvis uheldet skulle være ramme os. Faktisk er det sådan at vi kun kan sige ”farvel” og give slip på det, som vi har sagt ”goddag og velkommen” til – hvis det giver mening?

Husk at passe ekstra godt på hinanden i den kommende tid og giv plads til din kærestes følelser. Mange mænd har det med at synes, at de skal pakke deres egne følelser væk og fokusere på deres kvinde og hendes behov – på bekostning af dem selv. Spørg ind til hvordan han har det og hvordan du kan støtte ham bedst muligt i denne tid.

Jeg ønsker jer begge alt mulig held og lykke og jeg krydser fingre for en god graviditet på din måde og en skøn lille unge om et halvt års tid!!

De kærligste hilsner,

Tina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *