Er tiden inde til fertilitetsbehandling?

Hej Tina. For halvanden år siden besluttede min kæreste og jeg os for at smide p-pillerne. Jeg har altid haft en uforklarlig frygt for at jeg ville have svært ved at blive gravid (har døjet meget med uren hud, trods jeg er 29 år, svært ved at tabe mig på maven, uregelmæssig cyklus inden jeg startede på p-piller i en alder af 18 år). Jeg lever sundt og dyrker motion 3 gange om ugen. Vil forsøge at gøre min historie kort..

Da min cyklus efter 3/4 år var meget uregelmæssig (ca 2-3 måneder) fik jeg af min læge en henvisning til privat fertilitetsklinik. På baggrund af ovenstående samt mange æg i æggestokke (set ved vaginal scanning) konstaterede de, at jeg havde pcos, men blodprøver viste ikke med sikkerhed, at det var det jeg havde.. De vidste dog et (som lægen sagde) “aldrig set før” højt niveau af antimüllersk hormon på 570, så han sendte mig til endokronologisk afdeling, der skulle udrede dette.

De kan dog ikke svare på, hvorfor det er så højt eller hvad det har af konsekvenser, men de mener alligevel, at det er så “alvorligt”, at jeg løbende skal have taget blodprøver for at holde øje med det – især når jeg bliver gravid. Samtidig satte klinikken mig på metformin for at forkorte min cyklus – har taget det siden august og min cyklus er nu nede på 35 dage. Siden da har jeg ikke været i kontakt med klinikken, da de ikke har anmodet om dette og jeg tænker, at der ikke er noget de som sådan kan gøre lige nu.. (har dog set på min journal på nettet, at de begge har diagnosticeret mig med pcos, selvom jeg fik af vide, at jeg ikke med sikkerhed havde det)

De sidste 2 cyklusser har jeg taget ægløsningstest hver dag for at finde frem til, hvornår jeg har ægløsning, men den har endnu ikke vist tegn på ægløsning – dog viste den næsten positiv 2 gange på én cyklus, så den tæller nok ikke.. Kan det passe at jeg enten pga. pcos eller metformin ikke kan teste mig?

Pga. underlivssmerter gik jeg for en måned siden til min egen læge, som sagde at alt var fint, men hun synes, at hvis vi ikke var blevet gravide efter nytår, vil hun henvise os til Skejby Sygehus fertilitetsklinik – altså endnu et nyt sted, der skal teste og behandle mig…

Mine følelser er meget blandet; vi forsøger ikke at tænke for meget på alt det her, men vi brænder for at jeg snart bliver gravid – alle i vores omgangskreds er enten gravide eller fået børn, så bliver ofte meget ked af, at det ikke vil lykkes for os. Jeg er så forvirret og ked af alle de steder, jeg skal testes og at der bare ikke sker noget. Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal gøre – desto færre svar de kan give os, desto mere ked af det bliver jeg.

Ja, og hvad er så mit spørgsmål; hvordan skal jeg håndtere alt det her uden at det kommer til at fylde for meget og vi dermed stresser os selv mere end hvad godt er. Eller er tiden inde til mere reel fertilitetsbehandling, for jeg har det faktisk skidt med at fylde min krop med metformin, da jeg synes det er hårdt for kroppen og er egentlig generelt lidt modstander af at tage piller, men vil hellere gøre det på en naturlig måde gennem kost og livsstil (hvilket jeg også gør). Jeg er forvirret, ked af det og i vildrede!

Jeg ser frem til dit svar

Mange hilsner

Liselotte.

 

 Svar fra Tina

 

Kære Liselotte

Tak for dit brev!

Jeg kan godt forstå at du synes det er en rigtig hård omgang, alt det du går igennem!

Meget kort, så er det en RIGTIG god ide, at du bliver henvist til Skejby Sygehus, hvor de ved rigtigt meget om at behandle kvinder med PCOS, eller PCO. Det her er en alt for stor mundfuld for jer at klare alene. I har endnu ikke oplevet at være et sted hvor de for alvor kan hjælpe dig til at blive gravid – og det er det I har brug for!

I har også brug for klare svar og retningslinjer, og ikke at gå og tage Metformin, uden opfølgning, eller plan for hvornår de har tænkt sig at hjælpe jer!

Mht om Metformin kan forstyrre en ægløsningstest. Så bliver jeg dig svar skyldigt, det ved jeg ikke!

Det er en god ide at du spiser den rigtige kost – bliv endelig ved med det, og at du dyrker motion. Du skal faktisk leve som en diabetiker. Ligeledes vil jeg anbefale dig at tage kontakt til PCO foreningen, måske de har tilbud du kunne bruge til noget.

Landsforeningen for Ufrivilligt barnløse (LFUB) holder landsmøde i Århus i marts måned. Medlemmer skal kun betale 100 kr per næse, så får I et weekend ophold med mad og drikke, og en mulighed for at møde andre par i samme situation som jer selv. I år er det mig og min kollega Nanette (Som også er psykoterapeut) som skal holde workshop begge dage. Vi skal tale om sorg – og hvordan man klarer sig igennem (lørdag). Søndag skal vi tale om stress, og hvordan man kan hjælpe sig selv til at blive mindre stresset.

LFUB har også et stort virtuelt forum, hvor du kan skrive sammen med andre kvinder – også med PCOS. Det hjælper at tale med andre der står i den samme situation!

Så, ja, tiden er inde til at gøre noget andet – nemlig at få kvalificeret professionel hjælp til at håndtere din PCOS, så du forhåbentlig kan blive gravid, og samtidig opsøge andre du kan tale med.

Derudover kan mindfullnes teknikker, yoga, meditation, gå ture og musikoplevelser være med til at afstresse jer.

Hvis du synes det ikke er tilstrækkeligt, så er det en god ide at du opsøger professionel hjælp i form af en psykolog eller psykoterapeut – det er nemlig vigtigt at du sørger for at have det så godt som muligt under de nuværende omstændigheder.

Jeg ønsker dig alt det bedste – og håber at se jer i Århus til marts!

Mange kærlige hilsner,

Tina.

&nbs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *